Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami

Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24452

Dodano:

Odsłon: 6832

Propozycja na smakowite, pełne witamin i minerałów pesto z rukoli z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, orzechów włoskich oraz parmezanu. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, kluseczkami gnocchi lub świeżym pieczywem.

Składniki

  • 125 g rukoli
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty parmezan, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego oraz drobno pokrojone pomidory suszone i mieszamy.

    > Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente lub z włoskimi kluseczkami gnocchi. Możemy wykorzysać je także jako smarowidło do pieczywa.

    > Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń