Do góry

Desery Przepis na:

Pianka

Pianka

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1125

Dodano: 12.09.2017

Odsłon: 8770

To ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko tyle, że powinno być pianką XD

Składniki

  • 500 g masła roślinnego
  • 150 g masła śmietankowego
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (30 g)
  • 30 g żelatyny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 2 czerwone galaretki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka należy najpierw sparzyć gorącą wodą.

  2. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.

  3. Masło roślinne i masło śmietankowe ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo żółtka i cały czas ucieramy. Do masy wlewamy przestudzone mleko i dokładnie mieszamy.

  4. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszej masy stopniowo za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając. Gotową piankę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

  5. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą (ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm). Wlewamy do niej najpierw piankę z kakao, a później tą jasną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

  6. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć, wylewamy ją na górę ciasta. Całość ostawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin.

    Można je udekorować sezonowymi lub ulubionymi owocami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 września To kryzysowy przepis z lat 80 ubw. Używało się masła roślinnego i margaryny PALMA (z murzynkiem)- masło dodawało się rzadko,(było na kartki)spód wylepiało się pokruszonymi, sławnymi herbatnikami "petitkami". Robiło sie kolorową piankę - zamiast mleka galaretki, ale to zależało od inwencji "kucharki". Dziękuję za przypomnienie przepisu - nie robiłam tego cuda ze dwadzieścia parę lat. Acha - cukru też mniej (też był na kartki). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 września Pyszne, ale nie przed obiadem ;)
Ostatnimi czasy brakuje mi jakiegoś czytadełka w tle, przypadek? xD
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń