Do góry

Desery Przepis na:

Pianka na biszkopcie

Pianka na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 37

Dodano:

Odsłon: 523

smaczne lekkie ciasto nie tylko do niedzielnej kawy

Składniki

  • 6 jajek L (biszkopt)
  • 6 łyżek cukru (biszkopt)
  • 6 łyżek mąki pszennej (biszkopt)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (biszkopt)
  • szczypta soli (biszkopt)
  • 1 litr śmietanki 36 % (pianka)
  • 2 galaretki truskawkowe (pianka)
  • 1 szklanka wrzącej wody (pianka)
  • 70 dag truskawek (wierzch)
  • 3 galaretki truskawkowe (wierzch)
  • 4 szklanki wrzącej wody (wierzch)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier.
    Dodać żółtka, wymieszać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Dodać do piany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 180 st C.
    Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

  2. PIANKA

    Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Wlać tężejącą galaretkę.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Wylać na biszkopt.
    Wstawić do lodówki do stężenia.

  3. WIERZCH

    Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Przekroić na pół.
    Ułożyć na stężonej piance przecięciem do dołu.
    Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Gdy galaretka zacznie się ściągać, wylać ją delikatnie na truskawki.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń