Do góry

Desery Przepis na:

Pianka Pychotka

Pianka Pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 8818

SZYBKO, PROSTO I SMACZNIE !!! Uwielbiąją ten deser zarówno dzieci jak i dorośli. POLECAM!!!

Składniki

  • 3 op. galaretki (pomarańczowa, kiwi, truskawkowa) można użyć innych smaków
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek mrożone lub świeże (można użyć innych owoców)
  • 3x po 400 ml wrzącej wody
  • DO DEKORACJI:
  • - bita śmietana
  • - pisaki cukrowe "Schwartau"
  • Dekoracja według uznania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować 3 miski do galaretki, pojemnik do ubijania białka, miskę do truskawek, 2 miski do wymieszania masy, mikser, łyżkę stołową lub trzepaczkę, głęboką łyżkę np: do sosu, dekoracyjną misę w której ma się znaleśc deser "pianka"

  2. Ugotować 1200 ml wody

  3. Do 3 misek rozlać po 400 ml wrzącej wody i rozpuścić w każdej misce inną galaretkę, a następnie odstawić do wystudzenia

  4. Świeże truskawki umyć i włożyć do miski ( mrożone odrazu włożyć do miski), następnie zmiksować do uzyskania papki, pare truskawek można odłożyć do dekoracji

  5. Zmiksowane truskawki połączyć z wystudzoną, truskawkową galaretką i odstawić ( nie wkładać do lodówki ) UWAGA!!! Mrożone truskawki połączyć z galaretką tuż przed przekładaniem do dekoracyjnej misy

  6. Jak wystygną galaretki ubić na sztywno białka (każde białko osobno) ze szczyptą soli ( dla uzyskania bardzo sztynej można dodać "śmietan-fix" Dr. Oetkera, po połowie do jednego białka )

  7. Ubite białko przełożyć do miski i powoli połączyć ją z galaretką. Głęboką łyżką wlewać bardzo powoli wystudzoną galaretkę do ubitego białka i delikatnie mieszać łyżką lub trzepaczką. Odstawić. Tak połączyć następną galatetkę w innej misce. Otrzymamy dwie masy oróżnych smakach

  8. Do dekoracyjnej misy wlać połowę pomarańczowej masy i wstawić do lodówki do stężenia ( w między czasie od czasu do czasu delikatnie mieszać pozostałą cześć tej masy i masę zieloną /o smaku kiwi/, ponieważ mogą się rozwarstwić )

  9. Po stężeniu wyjąć misę z lodówki i nałożyć następną warstwą, masę z truskawek; wstawić do lodówki do stężenia

  10. Czynność w pkt. 8 i 9 powtarzać

  11. Po stężeniu ostatniej warstwy można udekorować np: bitą śmietaną

  12. Deser najlepiej trzymać w lodówce

  13. ...i gotowe.

  14. SMACZNEGO!!!

  15. Deser ten można również wykonać z jednej galaretki i jednego białka. Jakby komuś nie chciało się bawić. Tak samo pysznie smakuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń