Do góry

Desery Przepis na:

Piankowa galaretka

Piankowa galaretka

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2381

Dodano:

Odsłon: 1032

Proste, efektowne i co najważniejsze smaczne. Znika w mgnieniu oka, a dzieci pytają, kiedy zrobisz znowu. :) Robi się ekspresowo, tylko trzeba na galaretkę poczekać.

Składniki

  • 200g herbatników
  • 70g masła
  • 400ml mleka skondensowanego 7,5%
  • 3 galaretki np. wiśniowa, z owoców leśnych, malinowa
  • 100g śmietany kremówki 30%
  • 1 op. usztywniacza do śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Do gorącego masła dodać herbatniki i wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy, wyrównać powierzchnię.

  2. Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Do zimnej, ale płynnej galaretki wlać 200ml mleka i miksować trzepaczką przez 2-3 minuty. Odstawić na chwilę, a gdy zacznie się ścinać, wylać na dno tortownicy. Wstawić do lodówki.

  3. Kolejną galaretkę rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejącą wylać na piankę. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Z trzecią galaretką postąpić tak jak z pierwszą. Wylać na stężałą galaretkę i wstawić do lodówki.

  4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i usztywniacz. Ozdobić wierzch pianki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń