Do góry

Desery Przepis na:

Piaskowa baba

Desery

Autor: annapiedziak

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1170

Dodano: 27.12.2016

Odsłon: 498

Pachnąca, rozpływająca się w ustach baba.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do oprószenia formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dolewamy aromat waniliowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w trzech partiach mąki wymieszane z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.

  3. PICHCIMY BABĘ

    Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut. Po 40-45 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po około 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
    Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać babę czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem… od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń