Do góry

Dania główne Przepis na:

Piątkowa kolacja

Piątkowa kolacja

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 2718

Dzisiejszy przepis powstał z tzw. potrzeby życiowej, a mianowicie z potrzeby okazji. Postanowiłam Mojemu Towarzyszowi zrobić niespodziankę i przygotować piątkową kolację przy świecach... ciąg dalszy przeczytacie na moim blogu Kulinarny Rollercoaster

Składniki

  • 0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego (ok 250g)
  • 1 opakowanie, czyli 225g krewetek mrożonych (najlepiej gotowych)
  • 0,5 paczki, czyli ok 370g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł i kalafior)
  • 1 łyżka oleju z kokosowego
  • 6 łyżek białego wina najlepiej wytrawnego
  • 8 łyżek sosu chili tajskiego z czosnkiem
  • pieprz
  • Sól
1-2 os. 30 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Warzywa rozmroź w mikrofali bądź w wodzie, koniecznie do postaci al dente. W garnku ugotuj makaron wg przepisu, także na al dente.

  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć na niego przygotowane wcześniej wg przepisu na opakowaniu krewetki. Są różne gatunki i rożne sposoby rozmrażania, więc warto trzymać się tego, co proponuje producent.

  3. Do krewetek po ok 4 min dodaj białe wino i sos tajski z czosnkiem. Jeżeli sos masz bez czosnku, to koniecznie po roztopieniu oleju wrzuć ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

  4. Po ok 2 min, jak odparuje alkohol do krewetek w sosie wrzuć makaron i warzywa.
    Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj na patelni.
    Przed podaniem możesz całość posypać świeżymi ziołami, np. pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zvvzd 29 kwietnia Dlaczego to wyskakuje jako wegetariańskie danie? Krewetki nie są wegetariańskie, bo to też mięso ;)
Edukujmy się nawzajem :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń