Do góry

Dania główne Przepis na:

Piątkowy obiad

Piątkowy obiad

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3975

Dodano:

Odsłon: 6237

Wartościowe odżywczo i smaczne danie.

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelles
  • 1 szk. suchej ciecierzycy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku + 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Wodę odlać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek, cebulę i chili drobno pokroić i zeszklić w garnku na oleju. Dolać szklankę wody. Dorzucić umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Dusić wszystko pod przykryciem. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i ciecierzycę. Dusić jeszcze do znacznego zredukowania zawartości płynu w garnku. Nabrać chochelką nieco wywaru. Rozprowadzić w nim mąkę i wlać do garnka. Chwilę jeszcze gotować.
    Podawać oczywiście z ugotowanym makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń