Do góry

Przetwory Przepis na:

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1644

Dodano:

Odsłon: 13875

Przepyszne marynowane pieczarki, idealne do kanapki czy też jako osobna przekąska.

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • łyżka soli
  • łyżka octu
  • 6 plasterków marchewki
  • łyżka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 mała cebula ewentualnie połówka dużej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Zalewa: 250 ml octu
  • 750 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka soli
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę.

  2. Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania się gotować jeszcze przez około 10 minut.


    Wypełnione pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować.
    Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń