Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczarki pod pierzynką

Pieczarki pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 8950

Dodano:

Odsłon: 3807

Moja pierwsza przygoda z kokilkami, które w końcu udało mi się kupić :-) mały nakład czasu i wysiłku, a smak cieszy :-)

Składniki

  • pieczarki, 40 dag
  • cebula, 1
  • jajka, 2
  • mąka, 4 płaskie łyżki
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • soł, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i pokrojone pieczarki podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką (jeśli lubicie), przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek.

  2. Żółtka utrzeć ze śmietaną, dodać mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na pieczarki, do dekoracji można posypać slodką papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 min. w temp. 180 stopni. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 23 listopada 2012 Świetny pomysł na przystawkę. Dziękuję, dorzucam do ulubionych i daję 5:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 11 listopada 2012 bardzo ciekawy przepis, koniecznie do wypróbowania!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 11 listopada 2012 Oj, bardzo ciekawe i szybkie danie. Dobrze, że mam kokilki, koniecznie muszę przyrządzić. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń