Do góry

Przetwory Przepis na:

Pieczarki w sosie pomidorowym

Pieczarki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 3350

Tak przygotowane pieczarki mogą być doskonałą potrawą samą w w sobie, jak i podstawą do stworzenia innych oryginalnych dań.

Składniki

  • 4 kg pieczarek
  • 600 g cebuli białej
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 8 łyżek cukru
  • 15 średnich ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki oregano
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i obieramy. Oddzielamy kapelusze od nóżki a następnie kapelusze - w zależności od wielkości - kroimy na dwie lub cztery części.

  2. Cebulę podsmażamy na patelni i po zeszkleniu przekładamy do sporego garnka. Następnie podsmażamy pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem, a następnie przekładamy do garnka z cebulą.

  3. Kiedy pieczarki się smażą, mamy chwilę aby przygotować zalewę. W garnuszku mieszamy wodę, ocet, cukier i ziele angielskie i podgrzewamy. kiedy Zalewa jest gorąca dodajemy przecier pomidorowy i energicznie mieszamy.

  4. Kiedy pieczarki są już w garnku, dolewamy do niego zalewę, doprawiamy oregano. W tym momencie najlepiej zostawić całość na jakieś dwie godzinki, żeby się wszystko ładnie "przegryzło". Następnie zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy kilka minut.

  5. Gorącą potrawę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem na ręczniku na ok. 20-30 minut. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to nie trzeba będzie osobno gotować słoików aby się zawekowały.

  6. Z podanych składników wychodzi ok. 10 półlitrowych słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 15 czerwca 2016 Też takie robimy - świetnie sprawdzają się jako podstawa szybkiego sosu do pizzy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń