Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki ozdobione sałatą i cząstkami pomidora są apetyczne, lekkie i wyjątkowo smaczne. Nadają się zarówno na podwieczorek, jak i na kolację.
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 16
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 501
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 16
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 501
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 108
Składniki
Pieczarki oczyścić i umyć. Odciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę. Obrać i umyć cebulę, również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pieczarki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Natkę pietruszki opłukać, a następnie posiekać. Na tarce o drobnych oczkach utrzeć ser. Białko ubić na sztywno.
Do masy grzybowej dodać białko, starty ser oraz natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić przygotowanym nadzieniem i następnie zapiekać około 10 minut rozgrzanym do temp. 225C.
Sałatę opłukać, osuszyć i rozdrobnić liście na niezbyt duże kawałki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki.
Ocet winny zmieszać z solą, dodać olej. Wrzucić rozgniecione ziarenka marynowanego pieprzu, wymieszać.
Na półmisku ułożyć sałatę i pieczarki, ozdobić cząstkami pomidora, a następnie polać sosem winegret. RADA: Kupując pieczarki należy zwrócić uwagę, aby były świeże. Pieczarki świeże mają białe i lekko różowe kapelusze. Brązowawy kolor wskazuje, że kilka dni leżą już w sklepie. Są wtedy mniej jędrne i tracą swój charakterystyczny smak.