Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromat i smak pieczarkowej potęguje tajemny składnik - tu tajemnica się odkrywa
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 815
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 815
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Składniki
Przygotowuję warzywa: 1 cebula, 1 duży por, 1/2 selera, 1 marchewka, 1 pietruszka. Duży garnek (4l) wypełniam do połowy wodą i wstawiam na gaz. Włoszczyznę obieram, myję i ścieram na tarce na grubych oczkach lub na drobne słupki i wrzucam do garnka (cebulę też).
Włoszczyzna się gotuje, a ja w tym czasie (5-8 min) myję i szatkuję pieczarki. Do poszatkowanych pieczarek dodaję suszone borowiki, w całości albo pokruszone (a świeżo zmielone na proszek dają więcej aromatu i wrażenie, ze zupa jest zagęszczona) Dorzucam pieczarki z borowikami do garnka z włoszczyzną i gotuję całość do miękkości (kolejne 10 min) .
Zostało jakieś 10 min do końca gotowania. To najlepszy czas na dodanie przypraw. Nie używam soli, bo uważam, że zabija prawdziwy smak warzyw i grzybów. A pozostali konsumenci mogą posolić potrawę już na talerzu - podobno zdrowiej:)
Podaję samą lub z makaronem, najczęściej makaronem z fasoli lub ryżowym (bezglutenowo). Moczę (nie gotuję) we wrzątku 5 minut w międzyczasie gdy zupa się gotuje.