Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczarkowa zabielana"
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 67
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 80
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 67
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 80
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł
Włoszczyznę włóż do garnka bez rozmrażania. Pieczarki oczyść, obierz, odetnij końcówki ogonków. Umyte i osuszone grzyby pokrój w plasterki. Przesmaż na złoty kolor na łyżce masła. Dodaj do włoszczyzny.
Przygotowane zalej rosołem (lub bulionem z kostki). Dodaj liść laurowy i sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wsyp mąkę. Przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dodaj do zupy pieczarkowej, wymieszaj.
W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą. Wrzuć makaron, ugotuj do miękkości. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia.
Śmietanę wymieszaj z odrobiną zupy. Wlej do garnka. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Rozlej do talerzy. Posyp obficie posiekaną natką. Podawaj razem z makaronem.Źródło: Świat kobiety