Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczarkowe gołąbki

Pieczarkowe gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4228

Dodano:

Odsłon: 43306

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne gołąbki polecam swój mały eksperyment ;-)

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapysty
  • 1 saszetka ugotowanego ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego ( ja miałam z łopatki)
  • 3/4 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • natka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso,ryż,posiekaną 1 cebulę,jajko i starte pieczarki (ok o,5 kg) dokładnie wymieszać.Doprawić solą i pieprzem,tak aby farsz był lekko słonawy i pieprzny.Obrać kapustę i sparzyć każdy liść kilka minut we wrzątku.Na ostudzone liście nakładać farsz i zwijać gołąbki.Jeżeli trzeba,spiąć szpilką. Układać gołąbki w rondlu wyłożonym drobnymi,pozostałymi liściami z kapusty i pokrojoną1 cebulą .Zalać wodą,posypać solą i pieprzem.Dodać pozostałe,pokrojone pieczarki i posiekaną natkę.Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 35 min.W 1 szkl wody rozrobić mąkę,wlać zaprawkę i doprawić sos do smaku.

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolkafasolka 06 sierpnia 2012 Świetny przepis. Osobiście wolę kapustę włoską do gołąbków i nie uważam że jest "papierowa". Piątka :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aisuri 15 kwietnia 2012 Najlepiej dodac ryż surowy albo gotowany z 3-4 min wtedy wymieszany z mięsem dussząc sie w nim nie jest suchy i caly farsz jest miekki i puszysty, a i kapusta biala jest smaczniejsza bo wloska jest jak papier

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 15 kwietnia 2012 Wyglądają na tyle apetycznie , że wiem co zrobię na obiad w nastęony weekend . "5" za pomysł i chęć podzielenia się nim. Miłego dnia, pozdrawiam.

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 15 kwietnia 2012 brzmi bardzo apetycznie, trzeba wypróbować =)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 22 marca 2012 Mniam - właśnie takie gołąbki lubię najbardziej, tyle, że dodaje do farszu więcej ryżu. Ode mnie piąteczka :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń