Do góry

Zupy Przepis na:

Pieczarkowiec na maślance

Pieczarkowiec na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 306

Pyszna zupa pieczarkowa z ziemniakami robiona na maślance. Polecam:)!!!

Składniki

  • *Wywar:
  • 1,25 l wody
  • 1 łyżka kucharka
  • 1 kostka grzybowa
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 20 g masła
  • *Warzywa:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 cebulki dymki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 40 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • *Do zagęstnienia zupy:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 l maślanki naturalnej
  • *Końcowe przyprawienie:
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka przelać wodę, dodać kostkę grzybową, przyprawy i masło. Wszystko zagotować, aż woda zacznie wrzeć.

  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę 1x1 , przełożyć do gotującego się wywaru i gotować przez ok.12 minut.
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach i przełożyć do wywaru jak ziemniaki się ugotują. Gotować przez ok.5 minut, aż trochę zmięknie.

  3. Cebulki drobno pokroić. Pieczarki pokroić w plasterki.
    Na patelni roztopić masło i zeszklić posiekane cebulki szalotki. Jak cebulki się zeszklą, wrzucić pieczarki i smażyć je przez 5-8 minut na dużym ogniu aż zmiękną. Do usmażonych pieczarek na koniec wrzucić dymkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać.

  4. Usmażone pieczarki przełożyć do garnka i dalej gotować przez chwilę.

  5. Do miski przelać maślankę, wbić jajko i dodać mąkę. Całość wymieszać, aż do pozbycia się grudek. Do rozrobionej maślanki wlać kilkanaście łyżek zupy, by wyrównały się temperatury w obu naczyniach.

  6. Gdy maślanka ma taką samą temperaturę jak wywar, przelać ją do zupy i mieszać. Gotować przez chwilę, aż zupa się zagęści. Przyprawić magą, solą, pieprzem i dodać pietruszkę. Zupę przemieszać jeszcze raz.

  7. Pieczarkowiec jest gotowy.


    Smacznego:)!!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń