Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń cielęca z migdałami"
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 817
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 817
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Składniki
Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, pieprzem i posiekaną papryczką chili (wcześniej usunąć z niej gniazdo nasienne). Skropić sokiem z 1 cytryny i zostawić co najmniej na 3 godz. w lodówce (a najlepiej na dzień lub nawet dwa).
Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Ostrym nożem ponakłuwać mięso z wierzchu i naszpikować migdałami. Polać stopionym masłem i piec 10-15 minut w temp. 225°C.
Zmniejszyć temperatrurę do 180°C i piec jeszcze 60 minut, często skrapiając miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz wytworzonym sosem. Obłożyć morelami i udekorować rukolą.
Mięso można przygotować wcześniej, pokroić w plastry i ułożyć je w sosie, by nie wyschły. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku.
ok. 2 godzinyŹródło: Twoje Imperium