Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń w boczku

Pieczeń w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Pieczeń w boczku"

Składniki

  • 1,2 kg schabu
  • 10 dag boczku w plasterkach
  • 2 cytryny
  • 2–3 spore ząbki czosnku
  • 4–5 gałązek różnych ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, tymianku
  • dwie łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 kg pieczonych ziemniaków
  • po 20–30 dag pieczarek
  • małe pomidorki duszone na maśle
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab oprósz solą i pieprzem. W mięsie wytnij dwa tunele. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Wymieszaj z czosnkiem i 3 łyżkami oliwy. Mieszanką posmaruj mięso.

  2. Cytryny sparz, osusz, pokrój w półplasterki, wetknij w nacięcia w schabie. Na wierzchu ułóż plasterki bocz ku tak, żeby zachodziły na siebie.

  3. Brytfankę posmaruj resztą oliwy. Ułóż schab i piecz ok. 90 minut. Pieczeń podawaj z ziemniakami oraz pieczarkami i pomidorkami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń