Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 26

Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wieprzowa"

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 2-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 10 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • cynamon
  • 3-4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziarna jałowca rozbić. Czosnek zmiażdżyć, utrzeć z solą i jałowcem. Mięso umyć, starannie osuszyć. Po stronie tłuszczu naciąć kratkę. Natrzeć całość mieszanką czosnkową, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na noc.

  2. Mięso posmarować dżemem, oprószyć pieprzem, cynamonem, kminkiem, papryką i skruszonymi liśćmi laurowymi. Ułożyć w brytfance. Wokół położyć połówki cebuli, podlać sokiem jabłkowym.

  3. Piec 30 minut w 180oC. Dołożyć ćwiartki jabłek. Gdy mięso się zarumieni, przykryć je folią i piec jeszcze około 50 minut.

  4. : ok. 120 minut.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń