Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najpyszniejsze mięso, jakie udało mi się dotychczas przyrządzić. Kupiłam wieprzowinę o wdzięcznej nazwie "szyszka". :)
Polecam.
Odsłon: 102
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 682
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2168
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1475
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 186
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 616
Polecam.
Odsłon: 102
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 682
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2168
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1475
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 186
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 616
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć, obwiązać nicią bawełnianą, nadając mniej więcej kształt pieczeni.
Ziarenka ziela stłuc w moździerzu, liście laurowe drobno pokruszyć. Razem z pozostałymi przyprawami dodać do oliwy + ewentualnie odrobinę wody, jeśli zaprawa będzie bardzo gęsta. Tak przygotowaną zaprawą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, przewracać do jakiś czas, by mięso dobrze przesiąkło przyprawami.
Tak przygotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ok. 1/2 szkl. wody i piec ok. 2 godzin, 150 stopni, termoobieg (bez termoobiegu nieco wyższa temperatura), odwracając kilkakrotnie i w razie potrzeby dolewając wody.
Mięso jest soczyste i bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytworzony sos można zabielić i podawać razem z pieczenią.
Smacznego. :)