Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wieprzowa / Pieczyste

Pieczeń wieprzowa / Pieczyste

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2052

Dodano:

Odsłon: 49855

To chyba najpyszniejsze mięso, jakie udało mi się dotychczas przyrządzić. Kupiłam wieprzowinę o wdzięcznej nazwie "szyszka". :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć, obwiązać nicią bawełnianą, nadając mniej więcej kształt pieczeni.

  2. Ziarenka ziela stłuc w moździerzu, liście laurowe drobno pokruszyć. Razem z pozostałymi przyprawami dodać do oliwy + ewentualnie odrobinę wody, jeśli zaprawa będzie bardzo gęsta. Tak przygotowaną zaprawą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, przewracać do jakiś czas, by mięso dobrze przesiąkło przyprawami.

  3. Tak przygotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ok. 1/2 szkl. wody i piec ok. 2 godzin, 150 stopni, termoobieg (bez termoobiegu nieco wyższa temperatura), odwracając kilkakrotnie i w razie potrzeby dolewając wody.

  4. Mięso jest soczyste i bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytworzony sos można zabielić i podawać razem z pieczenią.

  5. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 17 marca 2011 rzeczywiście to mięsko jest pyszne zarówno na ciepło , jak i na zimno- zrobiło furrorę na naszym stole (imieninowym poniekąd)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 27 lutego 2011 Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 25 lutego 2011 Bardzo dobry przepis ,sprawdziłam jak smakuje i zapewniam jest wyborne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 18 grudnia 2010 Można piec albo pod pokrywką albo nakryć naczynie kawałkiem folii aluminiowej. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

majeczka78 18 grudnia 2010 Czy piecze się w naczyniu pod przykryciem, czy bez przykrycia ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 12 grudnia 2010 z wyglądu rewelacja mniam można zajadać mięsko oczami 5......

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń