Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń wieprzowa w aromatycznych przyprawach"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1047
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 94
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1047
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 94
Składniki
ok. 135 min
Wieprzowinę opłukać, wytrzeć, posypać solą oraz pieprzem. Rozmaryn i tymianek opłukać, osuszyć. Cebule obrać, pokroić na połówki. Mięso oraz cebule ułożyć w brytfance. Podlać 150 ml wody. Dodać gałązkę rozmarynu oraz 2-3 gałązki tymianku.
Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piec 2 godziny. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wrzątkiem i sosem z dna brytfanki.
Pomidory umyć, pokroić na połówki. Czosnek obrać, posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki pokroić w paseczki. Resztę rozmarynu i tymianku porwać na drobniutkie kawałeczki, a listek laurowy pokruszyć. Cytrynę wyszorować, polać wrzątkiem, otrzeć skórkę i z jednej połówki wycisnąć sok. Czosnek wymieszać z rozdrobnionymi wcześniej ziołami, ziarenkami kopru włoskiego, skórką i sokiem z cytryny oraz olejem i pieprzem.
Wieprzowinę posmarować przygotowaną mieszanką na około 30 minut przed końcem pieczenia. Pomidory włożyć do brytfanki 5-10 minut przed wyjęciem pieczeni.
Gotową pieczeń pokroić na grube plastry. Podawać z pomidorami, polane sosem z dna brytfanki.Źródło: Życie na gorąco