Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wieprzowa w sosie cebulowym

Przepis dnia 2013-09-19
Pieczeń wieprzowa w sosie cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4251

Dodano:

Odsłon: 5895

Pieczona, zamarynowana wcześniej karkówka to dobry kawałek mięsa na obiad. Jest soczyste, miękkie, świetnie komponuje się z kluskami. Można upiec większy kawałek, bo reszta na pewno będzie smakowała na zimno do kanapek.

Składniki

  • Karkówka - kawałek ok. 1,5 kg
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • Marynata:
  • 2 - 3 łyżki musztardy
  • łyżka majeranku
  • pół łyżki cząbru
  • łyżka granulowanego czosnku
  • 3 - 4 ząbki świeżego czosnku
  • dwie łyżeczki gruboziarnistej soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka - dwie oliwy.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Posiekaj rozgnieciony czosnek i utrzyj go w moździerzu z solą i cukrem.
    Natrzyj nim dokładnie mięso i odstaw na godzinę do lodówki. Pozostałe składniki marynaty wymieszaj, posmaruj nią wyjęte z lodówki mięso, zawiń ciasno w folię i włóż z powrotem do lodówki na minimum dwa - trzy dni.
    Możesz potrzymać nawet dłużej, jeżeli chcesz zrobić wędlinę. Na samą pieczeń wystarczy jeden dzień.

  2. Wyjęte z lodówki mięso opłucz z marynaty i dokładnie osusz. Włóż do siatki lub owiń sznurkiem, aby zachowało kształt w trakcie pieczenia.

  3. Obsmaż mięso na oliwie ze wszystkich stron, przełóż do brytfanny razem z oliwą, polej połową szklanki bulionu, dorzuć cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki i kilka ząbków czosnku (obranych i rozgniecionych).
    Przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz ok. 20 minut i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, w razie potrzeby podlej bulionem i piecz jeszcze ok. pół godziny, obracając mięso od czasu do czasu, aby się ładnie zrumieniło ze wszystkich stron.
    Wyjmij mięso na deskę i odstaw, aby odpoczęło.

  4. Sos z pieczenia przelej do rondelka, zagotuj. Jeżeli potrzebujesz więcej sosu - dodaj bulionu. Utrzyj sos blenderem lub przetrzyj przez sito. Ewentualnie dopraw do smaku.
    Pieczeń podawaj z sosem i kluskami.
    Do tego sałatka z buraków lub z czerwonej kapusty.

  5. Resztę mięsa z obiadu wystudź na desce. Kiedy już całkowicie przestygnie i obeschnie - schowaj do lodówki jako pyszny, pieczony baleron do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biurwa 19 września 2013 I to się nazywa pyszny swojski baleronik, a nie jakieś sterydowe sklepowe baleroniska. Przepis dodaję do ulubionych :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna78 16 września 2013 Takie swojskie mięsko to wspaniała pyszota, palce lizać.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 16 września 2013 PYSZOTA,nie ma to jak się przyrządzi samem - aż ślinka cieknie -)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń