Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczeń z cukinią

pieczeń z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 892

Dodano:

Odsłon: 1461

moja wersja pieczeni rzymskiej z cukinią

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na maśle z oliwą podsmażamy umyte, pokrojone drobno pieczarki, pokrojoną drobno cebulę, dodajemy szynkę lub boczek, sól,pieprz, na koniec posiekany lubczyk, może być pietruszka, studzimy.
    Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, umytą, pokrojoną w kostkę cukinię ( za skórką, ale z wyciętymi gniazdami nasiennymi ) pokrojony lub starty ser, 2-3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy.
    Do mięsa dodajemy wystudzone pieczarki, całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki.
    Posypujemy bułką tartą.

  2. Wstawiamy do piekarnika góra/dól na ok. 50min. ( 10 min na 200 stopni + 40 min. na 180 ).

  3. Po wyjęciu z piekarnika kroimy. Bardzo dobre również na zimno. Można na drugi dzień podgrzać w sosie. Podawać z bagietką, ryżem lub ziemniakami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń