Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń z cytryną"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 174
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 174
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Nożem nacinamy w nim głębokie kieszonki, do których wpychamy pokrojone w grubsze plasterki cytryny.
Czosnek i pietruszkę siekamy, mieszamy z dwiema łyżkami oleju. Olejem smarujemy mięso. Całość obkładamy wędzonym boczkiem. Pieczeń wkładamy od natłuszczonej brytfanny i na 30 minut wstawiamy do nagrzanego do 170oC piekarnika.
Resztę oleju mieszamy w głębszej misce z posiekaną szałwią i szczyptą soli. Wrzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Mieszamy. 4. Wokół podpieczonego nieco schabu układamy ziemniaki i nadal pieczemy. Po upływie 40 minut dodajemy pokrojone pieczarki (ewentualnie także małe pomidorki) i całość dopiekamy jeszcze 20 minut.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji około 5 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal Białko 24,1 g/ Tłuszcz 29 g/Węglowodany 16,8 gŹródło: Rewia