Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-01-2016
Ta pieczeń jest niesamowita! Miękka, aromatyczna i po prostu przepyszna!!! Polecam gorąco ten przepis na wszelkie okazje i... bez okazji.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 739
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 739
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. W moździerzu ucieramy pieprz i kolendrę. Mieszanką porządnie nacieramy mięso z każdej strony. Wkładamy do sporego worka foliowego i wlewamy sos sojowy. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do worka z mięsem, dodajemy dwie gałązki rozmarynu. Marchewki myjemy, suszymy i kroimy w dość grube plastry na ukos. Dodajemy do worka, wsypujemy ziele angielskie i całość polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zamykamy worek i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso oczyszczamy z czosnku, marchewki i rozmarynu - odstawiamy te składniki na bok. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy mięso z każdej strony na brązowy kolor. Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
Na dno naczynia żaroodpornego dodajemy trochę oleju lub smalcu, kładziemy połowę marchewek i część czosnku, układamy na tym mięso.
Wkładamy resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Oblewamy 2 łyżkami miodu, przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny.
Na ostanie 10 minut pieczenia można odkryć naczynie, żeby lekko odparować płyn i zrumienić pieczeń. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub gnocchi. Smacznego!