Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 520

Dodano:

Odsłon: 20637

Pyszna i zdrowa wędlina, czemu nie możemy sami przygotować pieczeń z indyka, którą możemy użyć do chleba na kanapki, jak i na zimną zakąskę.

Składniki

  • Jeden filet z indyka ok 1 kg
  • odrobina ostrej papryki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • liść laurowy
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • 4 łyżek oleju rzepakowego
  • 1łyżka sosu z granaty (jeżeli ktoś nie ma to nie jest konieczne, bardziej zmiękcza mięso)
  • 2 małe cebuli lub 1 większa
  • 3-4 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy w niewielkiej ilości wymieszać ze sobą (jeżeli ktoś woli bardziej ostre oczywiście doda więcej pieprzu i papryki), następnie dodać olej i sos z granatu i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć wypłukane mięso i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu. Wyciągnąć mięso z lodówki przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem. Piec pod przykryciem 90 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu przełożyć na blaszkę i piec jeszcze ok 20 minut do zarumienienia się mięsa.
    Po wystudzeniu pieczeń z indyka jest gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ElMar 10 września Chętnie spróbuje w ten sposób zrobić:)
Dziękuje za dobra rade.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 10 września A ja robię pieczeń na odwrót. Najpierw obrumieniam, potem piekę podlewając i oblewając wytworzonym sokiem. Na koniec przykrywam i dopiekam wewnątrz. Tym sposobem jest bardziej soczysta, bo jej naturalne soki pozostają wewnątrz. Sprawdzam wbijając szpikulec do środka. Wypływający sok musi być przeźroczysty No ale co kto lubi.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń