Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z indyka

Przepis dnia 2010-04-21
Pieczeń z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 21697

Coś innego z mielonego. I wiosennie - ze szczypiorkiem. :)

Składniki

  • mięso mielone z indyka, 0,5 kg
  • kajzerka, 1 szt.
  • cebula, 1/2 dużej
  • szczypiorek, 2 łyżki
  • białko jaja, 2 szt.
  • mleko ciepłe, tyle, ile wsiąknie w kajzerkę
  • Bułka tarta, ok. 1 szkl.
  • sól ziołowa, 1 łyżeczka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
  • pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
  • papryka w proszku, 1 łyżeczka
  • kminek, 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namoczyć w ciepłym mleku, cebulę i szczypiorek drobno posiekać.

  2. Do mięsa (najlepsze mielone z kawałka, ale może być i paczkowane) dodać namoczoną kajzerkę, cebulę i szczypiorek oraz jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić, a następnie dosypywać bułki tartej aż masa będzie mieć zwartą, elastyczną konsystencję. Zostawić na ok. 15 minut, żeby bułka tarta w masie napęczniała. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze bułki.

  3. Z masy uformować kulę, obsypując ją mąką pszenną. Następnie posypać ją papryką w proszku i kminkiem. Piec w rękawie do pieczenia ok. 1 i 1/2 godziny w 150 stopniach, termoobieg.

  4. Najpyszniejsze na ciepło, ale dobrze smakuje także jako dodatek do pieczywa. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 28 kwietnia 2010 Niektórzy lubią mięso surowe, niektórzy dobrze wypieczone - zaliczam się do tych drugich. Chętnie wypróbuję jakiś mięsny przepis Twojego autorstwa.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koralina 28 kwietnia 2010 Półtorej godziny pól kilo mięsa się piecze?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 25 kwietnia 2010 Świetna pieczeń,lubie potrawy z mielonego mięsa.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 24 kwietnia 2010 Hmm, dodałam odpowiedź wczoraj, ale jej nie ma. Przytoczę więc mniej więcej, co napisałam. Polkangaroo, przy pieczeniu wytwarza się świetny sosik - nie zabielam go już i taki najlepiej nam smakuje. Generalnie jednak nie przepadam za sosami, ale może dobry byłby pieczarkowy albo np. pomidorowy z dodatkiem kilku suszonych prawdziwków. Pozdrawiam serdecznie.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 23 kwietnia 2010 Polkangaroo, podczas pieczenia wytwarza się pyszny sos, więc on w zupełności wystarcza, nie zabielam go. Nie przepadam też ogólnie za sosami, ale każdy ma swoje smaki i na pewno dobierze coś dla siebie. Pozdrawiam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 23 kwietnia 2010 Z jakim sosem proponujesz podawać te pyszności?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 21 kwietnia 2010 Wygląda bajecznie i na pewno jest pyszna ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 21 kwietnia 2010 ależ piękny "widok" z rana ;) uwielbiam takie pieczenie - ląduje w ulubionych, pozdrawiam ;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń