Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej

Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1078

Dodano:

Odsłon: 7570

Pieczeń z szynki wieprzowej w mojej ulubionej marynacie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Wczorajsze święto wyrwało mnie z rytmu, ale już dzisiaj trzeba było wrócić do pracy, jeżeli jednak nie wiecie co zrobić na obiad, to spróbujcie mojej pieczeni :) Na pewno nie pożałujecie! :D

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka rozmarynu
  • opakowanie ryżu trójkolorowego
  • główka kalafiora
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Za nim upieczemy naszą pieczeń, trzeba ją odpowiednio zamarynować. Do miseczki wlewamy oliwę i wszystkie składniki naszej marynaty czyli, musztardę, miód, sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę i doprawiamy solą, i pieprzem. Obtaczamy mięso w marynacie i wstawiamy na noc do lodówki.

  2. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy mięso przez godzinę, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C, i pozwalamy mu jeszcze zostać w piekarniku przez pół godziny. W międzyczasie gotujemy kalafior i pod koniec pieczenia wstawiamy trójkolorowy ryż :) Gdy kalafior będzie już miękki, na patelni rozpuszczamy masełko i dodajemy bułkę tartą. Następnie wrzucamy na chwilę różki warzywa i lekko przysmażamy. Mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy na plasterki i podajemy na talerzu wraz z kalafiorem i ryżem :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń