Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń z wędzonki z knedlikami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Wędzonkę natnij w 4 miejscach. Cielęcinę umyj i pokrój w plastry. Posyp solą, pieprzem i owiń plastrami boczku. Plastry mięsa włóż do nacięć w wędzonce i wszystko razem przewiąż sznurkiem.
Oczyszczony seler i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do brytfanny. Miód wymieszaj z częścią białego wina. Przygotowane mięso umieść w brytfannie, posmaruj marynatą z miodu i przykryj folią aluminiową. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Następnie wlej przecier pomidorowy wymieszany z resztą wina i piecz powoli jeszcze przez 30 minut.
Gotowe mięso wyjmij z brytfanny, a wypieczony sos oprósz mąką. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Mięso podawaj polane sosem z knedlami i kiszoną kapustą.
Knedliki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój rogaliki w kostkę i wymieszaj z ziemniakami. Odstaw na 5 minut.
Masę ziemniaczaną odsącz, dodaj do niej jajko. Całość dokładnie wymieszaj, aż zrobi się papka. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy uformuj okrągłe knedle. Obtocz je w mące ziemniaczanej i delikatnie włóż do wrzątku. Gotuj przez 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.Źródło: Na żywo