Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczne ziemniaki w mundurkach ze słodko-kwaśną surówką

Pieczne ziemniaki w mundurkach ze słodko-kwaśną surówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 603

Dodano:

Odsłon: 464

Dzisiejszy obiad to przede wszystkim prostota wykonania przy zachowaniu walorów smakowych (bo któż nie lubi pieczonych ziemniaczków) i dużej dawce witaminy C. W sam raz na te chłodne dni. Zapraszam na pieczone ziemniaki w mundurkach i słodko-kwaśną surówkę z kiszonej kapusty i ananasa.

Składniki

  • 8-10 ziemniaków
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • olej do smażenia
  • ok. 300 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • połowa puszki krojonych ananasów
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • 1-2 łyżki dobrego oleju do surówki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dobrze szoruję pod bieżącą wodą. Osuszam. Kroję na cząstki. Przekładam do dużej miski. Obsypuję ziołami suszonymi i drobno posiekanym tymiankiem. Dodaję olej. Teraz ziemniaki dobrze mieszam z przyprawami i olejem aby dokładnie zostały nimi pokryte.
    Ziemniaki rozkładam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok. 30 minut. W czasie pieczenia dobrze jest przemieszać ziemniaki raz czy dwa, żeby się równo upiekły.
    Po usmażeniu można oprószyć odrobiną soli ale zobaczycie, że nie jest to konieczne.

  2. Kapustę lekko odciskam z soku i kroję na drobno. Obraną marchewkę ucieram na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekam. Składniki wrzucam do dużej miski. Dorzucam cząstki ananasa odsączonego z zalewy. Wlewam olej. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam pieprzem. Surówka powinna trochę poleżeć aby się "przegryźć".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń