Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy obiad to przede wszystkim prostota wykonania przy zachowaniu walorów smakowych (bo któż nie lubi pieczonych ziemniaczków) i dużej dawce witaminy C. W sam raz na te chłodne dni. Zapraszam na pieczone ziemniaki w mundurkach i słodko-kwaśną surówkę z kiszonej kapusty i ananasa.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Składniki
Ziemniaki dobrze szoruję pod bieżącą wodą. Osuszam. Kroję na cząstki. Przekładam do dużej miski. Obsypuję ziołami suszonymi i drobno posiekanym tymiankiem. Dodaję olej. Teraz ziemniaki dobrze mieszam z przyprawami i olejem aby dokładnie zostały nimi pokryte. Ziemniaki rozkładam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok. 30 minut. W czasie pieczenia dobrze jest przemieszać ziemniaki raz czy dwa, żeby się równo upiekły. Po usmażeniu można oprószyć odrobiną soli ale zobaczycie, że nie jest to konieczne.
Kapustę lekko odciskam z soku i kroję na drobno. Obraną marchewkę ucieram na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekam. Składniki wrzucam do dużej miski. Dorzucam cząstki ananasa odsączonego z zalewy. Wlewam olej. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam pieprzem. Surówka powinna trochę poleżeć aby się "przegryźć".