Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona biała kaszanka w gęsiej skórze.

Pieczona biała kaszanka w gęsiej skórze.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 5003

Dodano: 17.11.2017

Odsłon: 304

Miesiąc Listopad, to miesiąc dla potraw z gęsiny. Ja postanowiłam zrobić danie wykorzystując skórę z gęsi. Zrobiłam taką upieczoną w skórze gęsi, białą kaszankę. Farsz może każdy sobie zmodyfikować według tego jaki lubi.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:

    Ja wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Odmierzamy 4 szklanki wywaru i doprowadzamy go do zagotowania się. W między czasie wsypujemy do miseczki 1 szklankę kaszy gryczanej i 1 szklankę kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, odcedzamy z wody i dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również sos z ostrych papryczek, pieprze, sól. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar będzie robić się gęstszy. W takim momencie kończymy parzenie kasz, kasze pod przykryciem same dojdą w czasie 30 minut. Po 30 minutach dodajemy do kasz pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy kasze i studzimy.

  2. Wykonanie białej kaszanki w skórze gęsi:

    Zdjętą, opłukaną, wyczyszczoną skórą rozkładamy na desce, osuszamy papierowymi ręczniczkami z obu stron.

  3. Nakładamy ostudzony farsz na skórę i zawijamy w rulon. Obszywamy nicią bok i wzdłuż skóry, w razie potrzeby dopełniamy farszem przez jeszcze nie zaszyty bok rulonu i po napełnieniu najlepiej jest niezaszyty bok zawiązać przędzą wędliniarską.

  4. Tak przygotowaną nadzianą w skórę kaszankę nacinamy ostrożnie na górze ostrą żyletką.

  5. Podsmażamy ją z każdej strony na patelni.

  6. Podsmażoną kaszankę wkładamy do formy do pieczenia, wlewamy wytopiony tłuszcz i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy podczas pieczenia kilka razy polać wytopionym tłuszczem.

  7. Upieczoną kaszankę podajemy z ukiszonym ogóreczkiem.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 listopada Cudowna i przepyszna...kradnę przepis:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 17 listopada Specjalnie sie musialam zalogowac, aby stwierdzic, ze narobilas mi takiego smaka jak cholera!! na pewno zrobie, moze do kaszy bym jeszcze dodala jakies kawalki tlustego boczku i sloninki - to tak na marginesie :-) Niesamowite danie ! Bravo Ty ! Napisz no mi jeszcze Mariola, jak sie obdziera ges ze skory :-) i czy to jest trudne... Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 listopada O ja! To je to! Chcem <3 Normalnie jak z bajki <3 Mariolu, zapisuję się na dania abonamentowe do Ciebie <3 Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń