Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona fasola jak z Bistro Sanguszko

Pieczona fasola jak z Bistro Sanguszko

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 1613

Dodano: 15.02.2017

Odsłon: 858

Zapiekanka jest delikatnie pikantna, tłusta i aromatyczna. Bo pieczona fasola to danie idealne na jesień i zimę, przy tym zdecydowanie nie jest ono dietetyczne. Pyszna bałkańska pieczona fasola wprost z Bistro Sanguszko.

Składniki

  • 400 g suchej fasoli Jaś karłowy, namoczonej na noc w dużej ilości wody
  • sól do smaku
  • 4 duże cebule
  • spora ilość dobrego oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (przynajmniej pół szklanki, ale warto mieć jeszcze trochę w zapasie)
  • czubryca czerwona (ostra) i zielona (ziołowa) – można je ewentualnie zastąpić naszymi rodzimymi ziołami
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę ugotować do miękkości, pamiętając o tym, by sól dodać na samym końcu gotowania. Odcedzić.

  2. Cebule obrać i pokroić w półkrążki, podsmażyć je w oleju na patelni na małym ogniu, do momentu, aż zaczną lekko się rumienić.

  3. Podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem od smażenia wymieszać w garnku z ugotowaną i odcedzoną fasolą, dodać przyprawy – około 1-2 łyżki czerwonej i 2 łyżki zielonej czubrycy (lub stosowną ilość innych ziół i przypraw). Do odpowiadającej nam ilości użytych przypraw dochodzi się metodą prób, błędów i wielokrotnych powtórzeń

  4. Raz jeszcze wszystko wymieszać, gdyby mieszanka robiła wrażenie suchej – trzeba dodać kilka łyżek oleju.

  5. Rozłożyć do 3-4 jednoporcjowych miseczek lub umieścić w jednej większej formie do zapiekania, potrawa najładniej wygląda w terakotowych lub glinianych naczyniach.

  6. Jeszcze odrobinę skropić olejem, po czym piec w 175 stopniach do lekkiego zrumienienia, czyli około pół godziny. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, ale ostrożnie – pieczona fasola jest naprawdę bardzo gorąca, można się oparzyć!

  7. To pyszne i aromatyczne danie można zjeść na sycącą kolację, a z dodatkiem sałatek, surówek i kiszonek będzie wystarczającym posiłkiem nawet w porze obiadu. Spróbujcie koniecznie, kto jadał pieczoną fasolę u Sanguszki, ten wie, że warto

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń