Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona gęś z figami

Pieczona gęś z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Pieczona gęś z figami"

Składniki

  • 1 gęś gotowa do przyrządzenia
  • wątróbka z tej gęsi
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 1 kg świeżych fig
  • 200 g suszonych fig
  • 1 cebula
  • 200 ml słodkiego wina
  • 1 jajko
  • 2 kromki chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wino zagotuj z pokrojonymi w kostkę suszonymi figami i zdejmij z ognia. Chleb namocz w mleku. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Do obu rodzajów wątróbek dodaj odciśnięty chleb, posiekaną cebulę, jajko i odsączone z wina figi suszone (wina nie wylewaj). Dodaj sól, pieprz oraz ziele angielskie. Przygotowaną masą nadziej gęś.

  2. Korpus umieść w brytfance i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 2 godziny, często polewając powstałym sosem. 15 minut przed końcem pieczenia dodaj do brytfanny pokrojone świeże figi.

  3. Po wyjęciu z piekarnika przykryj pieczeń folią aluminiową i odstaw na 30 minut. Wyjmij mięso, a brytfannę ustaw na dużym ogniu, dodaj wino. Podawaj gęś z figami, polaną winnym sosem.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń