Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona kaczka

Pieczona kaczka

Autor: nikola2005

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4028

Dodano: 29.06.2014

Odsłon: 63898

Prosty sposób na kaczkę w całości, pyszna i soczysta!!

Składniki

  • kaczka do 2,5 kg.
  • 1 główka czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła -do środka kaczki
  • Do podlania kaczki:
  • 200ml. wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyć i osuszyć.

    Wszystkie przyprawy tj.: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszać na pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolać odrobinę oleju.

    Główkę czosnku bez obierania przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć nim kaczkę –z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok, będzie potrzebny do środka kaczki.

    Kaczkę natrzeć czosnkiem następnie przygotowaną pastą z przypraw z wierzchu i w środku.

    Do tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła. Spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego,

    Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc!!

  2. Na dno naczynia wlać wodę, dodać olej oraz masło Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.

    Piec około 2 godz.

    - 1 godz. bez podnoszenia przykrywki!!

    - Następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć i piec dalej. Tym razem co jakiś czas (co 10-15 minut) polewać mięso sosem z dna naczynia tak by kaczka po upieczeniu nie była sucha!!

    Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika oraz z naczynia i ułożyć półmisku.

    Ułożyć kaczkę piersiami do dołu ( by spłynęły soki z mięsa;) i przykryć folią aluminiową. Zostawić w ten sposób na 10-15 minut. Dzięki temu nie wypłyną po przekrojeniu, tylko zostaną w mięsie, a kaczka zachowa większą soczystość. Po tym czasie porcjować i podawać.

    Smakuje z wszelkimi dodatkami :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 14 lipca 2014 wygląda pysznie:-), dawno nie piekłam kaczki, a teraz po obejrzeniu zdjęć i przeczytaniu Twojego przepisu, chyba niedługo też upiekę:-)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń