Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona kaczka

Pieczona kaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2104

Dodano:

Odsłon: 21013

Oto co można wyczarować z prezentu od Teściowej. :) Do pieczenia użyłam nóżek, skrzydełek i korpusu podzielonego na 2 części. Filety przydadzą się do innego dania, podobnie jak podbrzusze. Danie takie, jak lubię - wymaga niewielkiego wkładu czasu, reszta piecze się sama. :)

Składniki

  • Kaczka sprawiona, pokrojona na części
  • Zaprawa:
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • woda, 3/4 szkl.
  • papryka słodka w proszku, 2 łyżeczki
  • cebula suszona, 2 łyżeczki
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
  • majeranek suszony, 2 łyżeczki
  • pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1 łyżeczka
  • ocet, 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Porcje mięsa opłukać i osuszyć. Z podanych składników przygotować zaprawę. Nasmarować nią dokładnie mięso - najlepiej, jeęli przeleży w niej noc w lodówce.

  2. Przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać również pozostałą zaprawę. Piec 2 godziny w 150 stopniach, termoobieg.

  3. Można podać z ryżem i duszonymi warzywami. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń