Do góry

Desery Przepis na:

Pieczona kaczka na Boże Narodzenie

Pieczona kaczka na Boże Narodzenie

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 57

Wypróbowany przepis na "Pieczona kaczka na Boże Narodzenie"

Składniki

  • młoda sprawiona kaczka (3 kg)
  • po 3 łyżki sosu sojowego i wódki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyj i osusz.

  2. Sól, cukier oraz roztarty czosnek wymieszaj z sosem sojowym, czystą wódką oraz 2 łyżkami wody.

  3. Natrzyj tuszkę przygotowaną marynatą. Jeśli nie wykorzystasz całego płynu, wlej go do naczynia, w którym będziesz marynować mięso. Wstaw kaczkę do lodówki na 2 dni.

  4. Po tym czasie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz około 3 godziny.

  5. Wypieczony sos z kaczki połącz z winem, śmietaną, cynamonem i mąką. Podgrzej.

  6. Gotową kaczkę polej sosem i serwuj np. z kapustą.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń