Dania główne Przepis na:
pieczona karkówka z warzywami

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 337
Dodano: 08.02.2012
Odsłon: 31782
Składniki
- karkówka, 0,5 kg
- cebula, 5 mniejszych
- papryka, 2 szt.
- ziemniaki, 6 mniejszych
- Przyprawa do karkówki
- sól
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Karkówkę kroimy na kawałki i posypujemy przyprawą do karkówki możemy to zrobić troszkę wcześniej żeby mięsko dobrze przeszło przyprawą. Ziemniaki i cebulę kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Paprykę kroimy w grube paski, możemy dać kolorową będzie ładniej wyglądała. na talerzu
-
Naczynia nie trzeba wcześniej niczym smarować, sok puszczany przez mięso w zupełności powinien wystarczyć a jeśli nie to można w trakcie pieczenia podlać delikatnie wodą.
-
Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego (ziemniaki można posolic przed pieczeniem) przykrywamy i do piekarnika na około 1,5 godziny 180 stopni (z termoobiegiem). Piętnaście minut przed końcem pieczenia można ściągnąć pokrywkę żeby się trochę ładniej wszystko zarumieniło.
Komentarze do przepisu (0)