Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona kukurydza

Pieczona kukurydza

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 3332

Dodano:

Odsłon: 2005

Przepyszny dodatek do dań głównych lub zwykła przekąska dla wygłodniałych dzieciaków buszujących w kuchni.

Składniki

  • kukurydza kolby - 5 sztuk
  • masło - 3/4 kostki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • czosnek polski - 3 lub 4 ząbki
  • pieprz świeżo mielony
  • sól morska
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kolby obieramy z liści i włókien. Usuwamy końcówki, myjemy i odkładamy do osuszenia. Piekarnik możemy już rozgrzewać do temperatury 200 stopni Celsjusza. W tym czasie pół kostki masła ucieramy z łyżką oliwy i kilkoma szczyptami soli. Ścieramy do masy skórkę cytrynową i wyciskamy z sok uważając by nie wpadły nam do miski pestki. Wyciskamy przez praskę do masła czosnek. Doprawiamy całość solidnie świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

  2. Smarujemy każdą kolbę uzyskaną maślaną masą i zawijamy w aluminiową folię. Każdy pakunek układamy na przygotowanej blaszce, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut.

  3. Podajemy kukurydzę z małą kostką lub płatkami masła i miseczką soli by każdy mógł sobie jej dodać odpowiednią ilość. Pychota, a proste jak drut w przygotowaniu.

    Zapraszam na blog po inne przepisy - link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

srk76 23 sierpnia 2013 Mocno doprawić masło solą i pieprzem. Ewentualnie więcej czosnku jak ktoś lubi - gwarantuje nie wrócisz do gotowania kukurydzy :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 23 sierpnia 2013 Ciekawy pomysł i na pewno go wypróbuję :) Ja tylko gotuję w osolonej wodzie, a potem smaruję masełkiem i też zajadamy, aż się uszy trzęsą :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń