Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona łopatka. Przepis siostry Anastazji

Pieczona łopatka. Przepis siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 60

Smaczny pomysł na "Pieczona łopatka. Przepis siostry Anastazji"

Składniki

  • 1 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 l soku pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę: do naczynia żaroodpornego wlać sok pomidorowy i wycisnąć sok z cytryny. Dodać przyprawy: paprykę ostrą, słodką, kminek, liście laurowe, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

  2. Mięso oczyścić, związać bawełnianą nitką i obtoczyć w marynacie. Pozostawić na dobę w lodówce, co kilka godzin obracając. Przełożyć do zimnego piekarnika i piec w temp. 200°C. Po pół godzinie zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze przez godzinę. Sos zagęścić mąką.

  3. CZAS: około 2 godziny

  4. Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Doskonałe przepisy siostry Anastazji”

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń