Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczona papryka- dodatek do obiadu

pieczona papryka- dodatek do obiadu

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4223

Dodano: 15.12.2011

Odsłon: 6149

pieczone papryki u nas sa swietnym dodatkiem do obiadu- oboje uwielbiamy je z mezem. przepis jest prosty, a danie pyszne i aromatyczne :) zawsze to jakas odmiana od tradycyjnej surowki obiadowej :)

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. u nas papryke pieczemy latem (w ilosciach hurtowych ;) potem mrozimy i zima nalezy je tylko odmrozic i przyrzadzic zalewe :)

  2. nigdy nie opalam papryki nad palnikiem, tylko oczyszczona z gniazd nasiennych ukladam na natluszczonej blasze i pieke, az skorka zacznie pekac i bedzie spieczona. potem trzeba tylko papryke wystudzic, obrac ze skorki i zanurzac w zalewie :)

  3. zalewa: wymieszac olej z octem, jesli ktos chce mozna dodac sol i pieprz (ja nie dodaje). papryki dobrze natrzec zalewa, na to pokroic drobno zabek czosnku, tak by bylo rownomiernie. przelozyc warzywa na polmisek, zalac reszta zalewy, i niech stoi ok 1 h zeby smaki sie wymieszaly :)

  4. przepis jest banalny, ale nie widzialam go na smakerze, dlatego zamieszczam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 15 grudnia 2011 @kuchcik2, nie jst on wyczuwalny, my jemy w ten sposob, ale bez problemu olej mozna zastapic oliwa :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 15 grudnia 2011 Dobrze, że zamieściłaś ten przepis, biorę do ulubionych i w lecie /tańsza papryka/ będzie bardzo przydatny.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 15 grudnia 2011 Świetny pomysł i faktycznie bardzo prosty. Jest jedno ale..... Chyba nie masz na myśli oleju tylko oliwę z oliwek. Przecież to się je na zimno, a olej (jeśli już w ogóle) to do smażenia...... Olej (każdy) jest obrzydliwy w smaku, jeśli da się go wyczuć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 15 grudnia 2011 Bardzo ciekawy. Zwłaszcza ten dodatek o hurtowym pieczeniu i mrożeniu. Nie mrożę papryki bo jest później niesmaczna. Twój pomysł na jej upieczenie przedtem bardzo mi się podoba. Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń