Do góry

Przetwory Przepis na:

Pieczona papryka pasteryzowana w oleju

Pieczona papryka pasteryzowana w oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 370 Ocena: 1947

Dodano:

Odsłon: 1011

Papryka pieczona w piekarniku, obrana ze skórki zalana sosem własnym z dodatkiem oleju, octu winnego, soli i cukru, przełożona plastrami czosnku. Dosłownie rozpływa się w ustach:)

Składniki

  • papryka czerwona 12 szt
  • czosnek 1 główka
  • olej 0,5 szklanki
  • ocet winny 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka kopiasta
  • cukier 1 płaska łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pesteczki. Połówki papryk układamy na blaszce lub w płaskim naczyniu żaroodpornym skórką ku górze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka będzie ciemna. Naczynie z papryką szczelnie nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie z papryk zdejmujemy skórkę - robimy to nad naczyniem w którym się piekła, gdyż sok z papryki będzie nam potrzebny..
    Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W słoikach układamy plastry papryki przekładając czosnkiem.
    Sok z papryki /ten z naczynia żaroodpornego/ mieszamy z octem winnym, solą i cukrem i wlewamy do słoików z papryką. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

    * Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń