Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros

Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 3527

Dodano:

Odsłon: 1061

Danie, które szybko się przygotowuje i wszystkim smakuje. Szczególnie polecam osobom zapracowanym.

Składniki

  • Pierś z kurczaka 500 - 600 g
  • Przyprawa gyros 2 łyżki
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • Czosnek 2 - 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sól 1,5 łyżeczki, jeśli przyprawa gyros jej nie zawiera.
  • Pieprz mielony
  • Boczek tradycyjnie wędzony 200 - 300 g
  • Dodatkowo:
  • Ziemniaki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą gyros, majerankiem, papryką, kolendrą, solą i oliwą. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny lub na całą noc.

  2. Boczek pokroić na bardzo cienkie plastry, część wyłożyć na dno formy do pieczenia.
    Następnie rozłożyć na nim przyprawioną pierś z kurczaka wymieszaną z drobno pokrojonym czosnkiem. Oprószyć ją pieprzem i na wierzchu rozłożyć plastry boczku.

  3. Na wierzchu ułożyć przyprawione ziemniaki.
    Jak je przyprawić możecie zobaczyć tutaj : http://www.kuchcikgotuje.pl/2016/07/pieczone-ziemniaki.html

  4. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 35- 45 minut, w zależności jak duże mamy ziemniaki. Stan upieczenia ziemniaków sprawdzić widelcem przed wyjęciem z piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń