Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 9094

Dodano:

Odsłon: 967

Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeść. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek.

Składniki

  • 6 średnich piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka suszonego oregano
  • 1 duża łyżka suszonego tymianku
  • 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
  • oliwa do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, startą skórkę i sok z cytryny.

  2. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś.

  3. Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa muszą by zimne).

  4. Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru.

  5. Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut.

  6. . Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 08 maja Pycha <3 Czasami zostawiam taką na kanapki do pracy. Do tego sałata, ogórek, pomidor <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 maja Poproszę trzy sztuki do obiadu, a dziś placki ziemniaczane, więc dobrze się sprawdzą :D Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń