Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 906 Ocena: 22438

Dodano:

Odsłon: 18685

Propozycja na marynowaną, bardzo aromatyczną, soczystą polędwiczkę wieprzową. Mięso jest delikatne, o wyraźnym smaku i zapachu ziół, z nutką słodkości miodu oraz aromatem czosnku.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (zimno-tłoczonego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 czubta łyżka miodu akacjowego
  • 1 ząbek czosnku
  • + SKŁADNIKI DO NACIERANIA MIĘSA:
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól himalajska
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę:

    Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia się składników.

  2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z błonek. Posypujemy ją bardzo delikatnie solą himalajską i obficie świeżo zmielonym pieprzem.

    Następnie do małej miseczki dodajemy 2 łyżki przygotowanej marynaty i dodajemy do niej tymianek, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy, a powstałą papką nacieramy polędwiczkę.

    Mięso układamy do naczynia i zalewamy pozostałą marynatą. Odstawiamy na kilka godzin dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*.

    * Najlepiej zrobić to wieczorem, a mięso wstawić na noc do lodówki.

  3. Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika, obsmażamy ją na patelni po około 4 - 5 minut z każdej strony.

    Następnie mięso (wraz z marynatą) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut.

    Polędwiczkę podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Moja propozycja to kasza bulgur gotowana z dodatkiem masła i kurkumy, podana ze świeżą pietruszką oraz sałatą w lekkim sosie jogurtowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 lipca 2014 Dziękuję Wam bardzo. Mięsko wychodzi naprawdę delikatne i smaczne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 15 lipca 2014 Wspaniałe mięsko. Obiad genialny w swej prostocie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 15 lipca 2014 pysznie się zapowiada :-) widać, że krucha i na pewno aromatyczna :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń