Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona rolada z kaczki

Pieczona rolada z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 7044

Dodano:

Odsłon: 435

Z gruszkami, na rodzinny obiad.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych proporcji wyszło mi 12 grubych plastrów rolady, czyli 6 solidnych porcji.

    Kaczkę nacięłam na grzbiecie i wyluzowałam.
    Mięso posypałam przyprawami, solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Mięso zawinęłam w roladę i spięłam wykałaczkami- a to był błąd powinnam ją była zawiązać sznurkiem- będzie bardziej ścisła i nie pęknie, ale nie mogłam znaleźć sznurka.

    Roladę posypałam z wierzchu przyprawami i paprykami.

    Do rękawa na dno dałam pokrojone cebule, marchew i gruszki. Można użyć dowolnych warzyw- byle dawały wilgoć kaczce. Jeszcze szklanka wina.

    Piekłam ja najpierw 30 minut w 190 stopniach a przez kolejne 90 minut w 160.

  3. Zlałam z rękawa to co się wytopiło z kaczki i esencje z warzyw. Zdjęłam wytopiony tłuszcz łyżką i na bazie wywaru zrobiłam sos.
    Podprażyłam mąkę na patelni i po wystudzeniu wlałam wywar. W razie czego można dodać jeszcze wody lub wina. Trzymałam na ogniu i mieszałam, aż sos będzie miał odpowiednia konsystencję.

  4. Smacznego :)

  5. U mnie rolada była z kluseczkami z koperkiem, cymesem i pieczoną gruszką i papryczka chili.

    :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń