Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona szynka przekładana jabłkami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 538
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7791
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 538
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7791
Składniki
Szynkę umyj, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Obetnij widoczne kawałki tłuszczu i błonki. Natrzyj mięso mocno solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Przykryj, wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.
Na gorącym oleju obsmaż schłodzoną szynkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i kiedy lekko przestygnie, ostrym nożem ponacinaj niezbyt głęboko w poprzek włókien.
Umyte, nieobrane jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w nieco grubsze plasterki. Włóż po plasterku w każde nacięcie w mięsie, lekko dociśnij.
Naczynie żaroodporne albo głęboką foremkę wysmaruj masłem. Ułóż szynkę z jabłkami. Do miseczki wlej olej, wino, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, posmaruj pieczeń. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 80-90 minut pod przykryciem w temperaturze 180°C.
Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, żeby mięso i jabłka ładnie się zrumieniły. Możesz wtedy włożyć do formy 4 pokrojone w ósemki jabłka, które potem podasz jako dodatek do pieczeni.Źródło: Chwila dla Ciebie