Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczona w rękawie szynka wieprzowa.

Pieczona w rękawie szynka wieprzowa.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 934 Ocena: 8603

Dodano: 28.12.2017

Odsłon: 10381

Szynka z marynaty, upieczona w rękawie piekarniczym.

Składniki

  • szynka wieprzowa 2,2 kg
  • Składniki marynaty:
  • przyprawa do mięs 4 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • musztarda 3 łyżeczki
  • olej 80 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso z szynki osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, czekamy 15-20 minut żeby się przegryzły. Nacieramy dobrze szynkę marynatą, nakłuwamy całą żeby marynata przeszła do środka. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie przewracamy i masujemy w marynacie szynkę. Po 48 godzinach delikatnie zbieramy marynatę z szynki do miski, obmywamy wodą szynkę i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Szynkę osznurowujemy. Przygotowujemy rękaw do pieczenia. Wkładamy do rękawa osznurowane szynki, ja z dużego kawałka szynki zrobiłam dwie szyneczki. Zawiązujemy rękaw i pieczemy 90 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza do osiągnięcia w środku szynki temperatury 68 stopni Celsjusza.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2017 Można dwa plasterki do południowej kanapki ;)
Świetna wędlinka, może kiedyś się zmobilizujemy, by zrobić podobną ... może xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń