Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone gołąbki z pieczarkowym farszem w liściu buraka

Pieczone gołąbki z pieczarkowym farszem w liściu buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 9079

Dodano:

Odsłon: 2146

Burak liściasty to cudowne warzywo odkryte u mnie tego roku. Liście są bardzo duże i idealnie nadają się aby zawinąć w nie swój ulubiony farsz. Wystarczy je tylko podgotować przez 15-20 sekund we wrzącej wodzie, aby z chrupiących i twardych stały się miękkie i elastyczne. Robienie z nich gołąbków to bajka. Ja swoje liście nadziałam farszem ryżowo - grzybowym. Gołąbki wyszły przepyszne, grzybowe z lekko buraczanym posmakiem. Do tych gołąbków idealnie pasuje sos koperkowy, ale możecie zrobi jaki tylko chcecie.

Składniki

  • około 20 liści buraka liściastego
  • 2 szklanki ryżu
  • pęczek zielonej cebulki
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 kostki masła
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do szerokiego garnka wlewamy wodę do połowy jego objętości (u mnie 5 l garnek), lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak gotującej się wody wkładamy osobno każdy liść buraka i gotujemy go około 15-20 sekund.

  2. Sparzony wykładamy na ściereczkę i osuszamy z góry ręcznikiem kuchennym. Osuszony odkładamy na talerz. Tak robimy z każdym liściem.

  3. W między czasie gotujemy ryż na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki szatkujemy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim pieczarki doprawiając solą i pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody.

  4. Cebulkę szatkujemy łącznie z zielonym szczypiorem i podsmażamy na łyżce masła.

  5. Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście buraka i zawijamy jak gołąbki.

  7. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim gołąbki. Na każdy gołąbek nakładamy mały plasterek masła, u mnie wyszły dwie warstwy gołąbków.

  8. Gołąbki przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-55 minut. Po upieczeniu powinny mieć piękną brązową skórkę.

  9. Podajemy na gorąco, polane ulubionym sosem (u mnie koperkowym). Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 27 lipca swietne, pyszne danie, a mlode listki stosuje do salatek. Sa pyszne! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 22 lipca Muszę w końcu zrobić gołąbki w liściach buraka. Twoje prezentują się super :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 20 lipca co za pomysł z tym burakiem, jestem pod wrażeniem :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 20 lipca Nie no, slinotok jest, jak sie powtorze za Docherro, ale naprawde go dostalam, haha Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 20 lipca Ojejku Brysska, nakrecilas mnie i to bardzo. Przylaczam sie do tej wysokiej punktacji :-))) Przepis musze wyprobowac na pewno !! Super. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 lipca Świetny farsz. Nie próbowałam tych liści buraka, ale skoro polecasz, to na pewno są smaczne. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 lipca Super gołąki i jakie pomysłowe,ciekawi mnie ich smak w liściu buraka,myślę,że wiele nie różnią się od kapuścianych...chociaż? :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 lipca Swietne golabki!!bardzo pomyslowe i smaczne wykonanie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 20 lipca Bardzo ciekawy sposób z liśćmi od buraka, super :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń