Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem

Przepis dnia 2018-06-16
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 379 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 11226

Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg twarogu
  • 150g boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz boczek z cebulą. Mieszamy.

  2. Z kapusty wykrawamy głąb, umieszczamy ją w dużym garnku z wodą. Zagotowujemy. W trakcie gotowania ściągamy z kapusty wierzchnie liście, znowu gotujemy chwilę, ściągamy kolejne liście i tak do samego końca.

  3. Z każdego liścia ostrym nożem usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.

  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 13 czerwca Fajne połączenie smaków, przywodzi na myśl pierogi ruskie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 czerwca Ciekawy farsz <3 W najbliższym czasie popełnię ! <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń