Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 233

Jabłka to najpopularniejsze w naszym kraju owoce. Na świecie istnieje około 7,500 tysiąca odmian jabłoni. Mamy to szczęście, że w naszym kraju dostęp do tych wspaniałych owoców mamy przez cały rok. Są składnikiem wielu ciast, naleśników i deserów. Często stanowią wartościową przekąskę pomiędzy posiłkami. Dziś przygotowałam zdrowy, prosty, jesienny deser. W roli głównej - pachnące jabłka, skąpane w jesiennym słońcu.

Składniki

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • cukier brązowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy wierzch. Wydrążamy gniazda nasienne uważając, aby nie przebić jabłek na wylot. Do środka każdego jabłka dodajemy po łyżce posiekanych orzechów, syropu klonowego i rodzynek.

    Kruszonka

    Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, aby powstała kruszonka.
    Wierzch jabłek posypujemy obficie kruszonką i brązowym cukrem. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy prze 30 minut.

    Notes

    - do pieczenia najlepiej wybrać jabłka średniej wielkości
    - czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i odmiany użytych jabłek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

artur17 18 kwietnia Nie miałem okazji jeść pieczonego jabłka, a wydaje się być pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń